Blogi

Julkaistu: 16.04.2012 10.27

Elokuva elektroniikasta

Joskus viime vuonna saimme idean, että haluaisimme tehdä pienen dokumenttiprojektin kulutuselektroniikan huonosta laadusta ja tuotannon ympäristöongelmista. Vaikka idean käytännön toteuttamista hieman epäiltiinkin, päätyi se Hippifyysikot ry:n toimintasuunnitelmaan vuodelle 2012.

Maaliskuussa päätimme ryhtyä toimeen ja kokoonnuimme ideoimaan ja suunnittelemaan yhdistyksemme ensimmäistä dokumenttia. Halusimme haastatella myyjiä, ja kysellä, miksi tuotteet eivät kestä. Yksi esille tullut idea oli koittaa selvittää ja kuvata elektroniikkajätteen matkaa sorttiasemalta. Kantava filosofia oli alusta alkaen “better done than perfect” ja niinpä päätimme kunnianhimoisesta aikataulusta: suunnittelupalaverin jälkeen yksi lyhyt tapaaminen, sitten kuvaus yhtenä päivänä ja lopuksi kuvamateriaalin leikkaus yhdessä illassa.

Totuus oli lopuksi visiotamme työläämpi. Pääsimme kuvaamaan maaliskuun lopussa muutaman suunnittelupalaverin, useiden haastattelupyyntömailien ja laitetestauksen jälkeen. Kameran ja mikin saimme lainaan Aatteelta. Lisäksi käytimme äänityslaitetta toista ääniraitaa varten ja nauhoittaaksemme salaa myyjien kanssa käymämme keskustelut laitteiden ekologisuudesta. Kokemattomuus ja oudot laitteen tuntuivat kuvatessa. Mikin pitäminen sopivasti suun lähellä oli vaikeaa ja itse napsautin ääninauhurin epähuomiossa pois päältä kesken elektroniikkaliikevierailuni. Parin tunnin jälkeen siirryimme pääkohteeseemme Expert Lanternaan, jonne olimme onnistuneet sopimaan ainoan kunnollisen haastattelumme. Koko kuvausurakka oli ohi iltapäivällä.

Alkuperäisen suunnitelman vastaisesti emme saaneet elokuvan leikkausta valmiiksi ensimmäisen illan aikana, mutta kokonais editointiaika jäi kuitenkin alle kahdeksaan tuntiin. Kuva- ja äänimateriaalin leikkauksen saimme tehdä Aatteen videoeditointiin tarkoitetuilla laitteilla.  Aatteen kellari toi tavarapaljoudessaan ja epäjärjestyksessään mieleen omat teekkariajat. Tekniikan lisäksi tarjolla oli ystävällistä apua sekä editointiohjelman käyttämisen että lisänäytön käyttöönoton kanssa. Jopa pääsiäismaanantaina saimme apua, kun emme osanneet pakata valmista elokuvaamme. 

Projektin loppuun viemisestä tuli voittajaolo. Hätäinen aikataulu ja kokemattomuus varmasti näkyy lopputuloksessa, mutta nyt se on kuitenkin tehty ja aikataulussa loppujen lopuksi melkein pysynyt projekti ei vienyt voimia vaan innoitti ideoimaan jo seuraavia kuvausprojekteja.

Hippifyysikoiden ihkaensimmäinen dokumentti julkistetaan Kestävää elektroniikkaa? -seminaarissa tiistaina 17.4 Uudella ylioppilastalolla kello 18.00. Tervetuloa kaikki katsomaan tuotosta ja sitten keskustelemaan alustajien johdolla aiheesta hieman syvällisemmin!

Antti-Ilari Partanen

Hippifyysikot ry:n puheenjohtaja